Bestaat het begrip ‘Turk’ eigenlijk wel?

Turkije, het land waar u eens in de zoveel jaar of zelfs jaarlijks voor een bepaalde periode op vakantie gaat. Als u het land door reist, ziet u overal Turkse trotse mensen met meestal in elke hoek een mega Turkse vlag. Trots, trots en nog eens trots zijn ze. Maar is dit wel gerechtvaardigd? Is het land niet met bloed vergieten opgebouwd? Bestaat het begrip ‘Turk’ überhaupt wel of is het een mix van alles en nog wat?

Het gebied van het huidige Turkije is door haar ligging (verbinding tussen oost en west) de eeuwen door een smeltkroes van volkeren geweest. De Turken komen van oorsprong uit het Altai-gebied in wat nu Buiten-Mongolië heet.

image

Voor de komst van de Turken werd het land door vele volkeren bewoond. De Romeinse periode was van 133 voor Christus tot 395 na Christus en het Byzantijnse Rijk van 330 – 1453. Vanaf de 11e eeuw verloor Klein-Azië gaandeweg zijn Byzantijns, Grieks en christelijk karakter door invallen van Turkse moslimstammen.

Het Zuid-Oosten van Turkije is altijd bewoond geweest door de Koerden die een geschiedenis hebben dat wel tot 4000 jaar voor Christus gaat. Ze leefden als het oudste volk van het Midden Oosten in een groot gebied dat zich uitstrekte over verschillende huidige landen. In die tijd was er een groot rijk, dat niet verdeeld was in naties, maar waar vele verschillende groeperingen vredig naast elkaar leefden.

image

De Koerden kennen een moeilijke geschiedenis in relatie tot de Turkse regering. Deze heeft lange tijd ontkend dat ze bestonden. In het Ottomaanse Rijk werden de vele volken binnen het rijk betrekkelijk ongemoeid gelaten als ze zich maar schikten onder het bewind. Na de stichting van het moderne Turkije veranderde dit.

In de volkstellingen tot 1965 werden de etnische minderheden van Turkije geregistreerd. In de jaren dertig en veertig werden de Koerden daarbij als “Bergturken” (dağlı) geregistreerd.

image

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Kaka Slemanî schreef:

    Dast xosh. Turk benamis.
    Har Bijit Kurd û Kurdistan!

    Like

Plaats een reactie